Dierenkliniek Maaskant

Drs. Krista Caers

Stationsstraat 89

6181 AE Elsloo

 

Tel 046 - 437 43 00
Fax 046 - 436 20 92

Openingstijden

Wij zijn geopend Maandag t/m vrijdag van 09.00-19.00.

Op zaterdag zijn wij geopend van 10.00-11.00.


Spreekuren:

Maandag 09.00-10.00
Woensdag  09.00-10.00
Donderdag 09.00-10.00
Vrijdag 09.00-10.00
Zaterdag 10.00-11.00

Verder volgens afspraak

 

 

Afhalen medicijnen:
 
Ma. - Vr.

09.00-

19.00
Za 10.00-  11.00

Wormen

Spoelwormworm

De spoelworm leeft in de dunne darm en is geelwit tot roze van kleur. Het is een ronde worm, tot wel achttien centimeter lang. Soms zijn ze te zien in de ontlasting en braaksel van uw huisdier.

De eitjes worden met de ontlasting uitgescheiden. Na een paar weken ontstaan er larven in de eitjes en vanaf dat moment kunnen ze weer andere dieren of mensen besmetten.

Honden kunnen besmet raken door het eten van besmette muizen of door het opnemen van eieren met larven van de grond, via rollen of snuffelen in het gras of aan hun poten likken.

 

lintwormLintworm

Lintwormen zijn platte, witte wormen die bestaan uit een kop met daarachter een ketting van allemaal aparte segmentjes. In deze segmentjes zitten de eieren, de lintworm kan wel enkele meters lang worden.

Ze zijn zichtbaar in ontlasting of plakken aan de haren van de hond vast. De ingedroogde segmentjes lijken op rijstkorrels.

De hond heeft bij de lintworm vooral last van jeuk. Een kenmerk is dan ook het “sleetje rijden”, oftewel met zijn achterste over de grond schuiven.

De eieren worden opgenomen door vlooienlarven en soms door luizen. Dus een goede vlooienbestrijding is van belang.

 

Vossenlintwormvossenlintworm

Behalve de hondenlintworm kan ook de vossenlintworm bij de hond voorkomen. De natuurlijke gastheer is uiteraard de vos. Honden kunnen via contact met de ontlasting van de vos of door het vangen van besmet klein wild worden besmet. Zelf hebben ze daar geen last van maar scheiden wel de eitjes uit.

 

haakwormHaakwormen

Haakwormen leven in de dunne darm en gebruiken het bloed van de hond als voedsel. Daardoor kunnen beschadigingen van de darmwand met bloederige diarree ontstaan. Andere symptomen zijn conditieverlies en langzame groei.

 

Zweepwormenzweepworm

De eieren van zweepwormen kunnen in een warme en vochtige omgeving wel vijf jaar lang besmettelijk blijven. Als ze worden ingeslikt, ontwikkelen de larven zich in de darmen en daarna worden het volwassen wormen in de blinde darm.

 

dirofilaria-volwassenHartwormen

Hartworm komt in Nederland niet voor, maar wel in landen als Frankrijk Italië en andere landen rond de Middellandse zee. Deze worm wordt als microlarve overgebracht door muggen. In het lichaam van de hond groeien ze uit tot volwassen wormen die meer dan twintig centimeter lang kunnen worden en in het hart en de longslagaders blijven zitten. Symptomen zijn hartritmestoornissen, koorts, benauwdheid,vermoeidheid, gewichtsverlies en hoesten. Deze treden pas maanden na de infectie op.

Voorkomen is hierbij zeer belangrijk, dus als u op vakantie gaat naar een van deze landen vraag aan de dierenarts voor een juiste ontwormingskuur.

 

Een goede ontworming is van groot belang!