Dierenkliniek Maaskant

Drs. Krista Caers

Stationsstraat 89

6181 AE Elsloo

 

Tel 046 - 437 43 00
Fax 046 - 436 20 92

Openingstijden

Wij zijn geopend Maandag t/m vrijdag van 09.00-19.00.

Op zaterdag zijn wij geopend van 10.00-11.00.


Spreekuren:

Maandag 09.00-10.00
Woensdag  09.00-10.00
Donderdag 09.00-10.00
Vrijdag 09.00-10.00
Zaterdag 10.00-11.00

Verder volgens afspraak

 

 

Afhalen medicijnen:
 
Ma. - Vr.

09.00-

19.00
Za 10.00-  11.00

Blaasgruis

 

stuvietkristallen

Blaasgruis is wanneer zouten kristalliseren in de urine. Deze kristallen kunnen samen klonteren tot kleine blaassteentjes, ter grootte van een zandkorrel.

Men ziet blaasgruis bij zowel katers als poezen. Katers hebben eerder klachten als ze last hebben van blaasgruis dan poezen. Dit komt omdat zij een vrij lange smalle plasbuis hebben. Met name vlak voor de penis en in de penispunt lopen er wel eens kristallen vast waardoor de kat niet meer kan plassen. Poezen daarentegen hebben een veel wijdere en kortere plasbuis en kunnen de kristallen meestal gewoon uitplassen.

Directe oorzaak van blaasgruis is niet helemaal bekend. Vaak ziet men dit bij jonge, te dikke en minder actieve katten. Meestal zijn het katten die weinig drinken en daardoor minder vaak naar de kattenbak gaan. Ook voeding en erfelijkheid spelen een rol.

Blaasgruis veroorzaakt irritatie en ontstekingen in de plasbuis en de blaas. Dit uit zich in pijn bij het plassen, vaak kleine plasjes, onzindelijkheid en soms zit er bloed bij de urine.

Als u merkt dat uw kat voortdurend naar de kattenbak gaat, veel perst en miauwt terwijl er geen urine komt, dan is dit een reden om meteen contact op te nemen met de dierenarts. In het ergste geval ziet men dat door de verstopping de blaas overvol wordt. Dit kan weer tot nierfalen lijden en in het ergste geval tot sterfte.

Er zijn verschillende soorten blaasgruis. Door middel van microscopisch onderzoek van de urine kan worden vastgesteld om welk kristal het gaat. Struviet en calciumoxalaat kristallen komen het meeste voor.

Bij de behandeling van blaasgruis hebben we altijd urine nodig om te kunnen vaststellen om welk kdikkie dik1ristal het gaat. Aan de hand van welk kristal er in de urine zit zal de kat aangepast voer en medicatie meekrijgen. Zo’n kat wordt ook wel een “plaskater” genoemd.

Een kater die niet meer kan plassen zal moeten worden “ontstopt”, dit gebeurt meestal onder narcose. Vaak volgt daarna een opname totdat hij weer goed kan plassen.

Soms komt het voor dat de kat regelmatig verstopt raakt, er kan dan worden besloten om operatief in te grijpen. Dan wordt als het ware de penis geamputeerd en wordt er een nieuwe ruimere plasbuisopening gemaakt, zodat de kristallen niet meer kunnen vastlopen.