Dierenkliniek Maaskant

Drs. Krista Caers

Stationsstraat 89

6181 AE Elsloo

 

Tel 046 - 437 43 00
Fax 046 - 436 20 92

Openingstijden

Wij zijn geopend Maandag t/m vrijdag van 09.00-19.00.

Op zaterdag zijn wij geopend van 10.00-11.00.


Spreekuren:

Maandag 09.00-10.00
Woensdag  09.00-10.00
Donderdag 09.00-10.00
Vrijdag 09.00-10.00
Zaterdag 10.00-11.00

Verder volgens afspraak

 

 

Afhalen medicijnen:
 
Ma. - Vr.

09.00-

19.00
Za 10.00-  11.00

Allergie

Een allergie is eigenlijk een overdreven, sterke reactie van het afweersysteem op stoffen van buitenaf. Bij een eerste contact met lichaamsvreemde stoffen reageert het afweerapparaat door het aanmaken van afweerstoffen en afweercellen. Bij een volgend contact met dezelfde stof bepaalt het lichaam of en hoe het moet reageren. Hier gaat het mis bij allergiepatiënten. In plaats van niet of in geringe mate te reageren, ontstaat een ernstige reactie.

Bij herhaaldelijk contact met een allergeen, zoals de stof van buitenaf wordt genoemd, reageert het afweerapparaat op de volgende wijze: het produceert stoffen die leiden tot een ontstekingsreactie van de huid ( soms ook van de slijmvliezen) en tot het optreden van jeuk.

Bij een groot aantal honden komt een vorm van allergie voor.

Vormen die voorkomen zijn:

-         Atopie, een allergie voor stoffen die vrij voorkomen in de omgeving (vergelijkbaar met hooikoorts of huisstofmijt allergie bij de mens).

-         Vlooienspeeksel allergie, na de beet van vlooien.

-         Voedingsallergie, overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen in het voer.

-         Contactallergie, overgevoeligheid van de huid voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

Omdat de verschijnselen van diverse allergieën sterk op elkaar kunnen lijken, is het belangrijk dat goed onderzoek plaats vindt naar de exacte oorzaak van de allergie.

Atopie is de belangrijkste vorm van allergie die bij honden voorkomt. Het is een erfelijke overgevoeligheid voor bijvoorbeeld grassen, pollen, schimmels of diverse huisstofmijten. Meestal treden de eerste verschijnselen van atopie al voor de leeftijd van drie jaar op. Vaak zijn de eerste symptomen gering en ontsnappen aan de aandacht van de eigenaar.

Het meest opvallende verschijnsel van atopie is jeuk, dat zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. Dit kan leiden tot huidontstekingen. Een enkele keer is ook sprake van ooguitvloeiing en aanvallen van niezen op basis van deze allergie. De ontstekingen van de huid van poten, kop, oksels en liezen en het voorkomen van jeuk zijn de belangrijkste criteria voor het stellen van de diagnose. De huidontstekingen kunnen worden verergerd door een bacteriële infectie of een gistinfectie, waartegen uiteraard een behandeling moet worden ingesteld.

Op basis van voorgeschiedenis en uitgebreid onderzoek worden andere aandoeningen die lijken op atopie uitgesloten. De volgende stap in het onderzoek is het uitvoeren van een allergietest. Een allergietest kan bestaan uit een serumtest (bloedtest) of een huidtest.

Bij de serumtest wordt bloed afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium. De huidtesten vinden plaats in onze praktijk. Hierbij worden een aantal allergenen in de huid geïnjecteerd, om te zien of de hond hierop reageert. Hieronder op de linkerfoto de huidtest en op de rechterfoto de uitslag van de huidtest.

 all alll2

                                                            

Als er sprake is van atopie zijn er de volgende vormen van behandeling:

-         De beste en het meest voor de hand liggende behandeling bestaat uit het vermijden van contact met de betreffende stof of stoffen. Helaas is dat praktisch gezien veelal niet mogelijk.

-         Ontstekingsremmers zoals prednison en cyclosporine zijn uitstekend in staat de allergie te onderdrukken. Helaas geven deze medicijnen nogal wat nadelen, vooral als ze (zoals bij atopie) in principe levenslang moeten worden toegediend.

-         Een andere behandeling is de hyposensibilisatie therapie. Nadat is vastgesteld voor welke stoffen de hond allergisch is, bestaat de mogelijkheid de hond voor deze stoffen minder gevoelig of ongevoelig te maken. Hiertoe worden voor elke patiënt speciale injectievloeistoffen bereid op grond van de, per patiënt, verschillende allergenen die de allergische klachten veroorzaken. Deze injectievloeistoffen worden vervolgens met steeds langere tussenpozen en in steeds hogere dosering toegediend. Aldus wordt het afweerapparaat minder gevoelig gemaakt voor de allergenen die allergische reacties oproepen.